Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Όλα ξεκινούν από την Παιδεία

Μιλώντας για κρίση στην Ελλάδα, εννοούμε συνήθως την οικονομική κρίση. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα της χώρας όμως, σημαντική είναι κι η κρίση θεσμών κι αξιών. Αυτή η κρίση μάλιστα προϋπήρχε της οικονομικής, αλλά λίγοι έδιναν σημασία. Τίποτα δε λειτουργεί σωστά. Η διαφθορά κυριαρχεί παντού. Υγεία και κοινωνικό κράτος είναι άγνωστες έννοιες. Η λέξη δικαιοσύνη μοιάζει με ανέκδοτο - μια απλή δικαστική υπόθεση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Όσο για τη δωρεάν παιδεία είναι κοινό μυστικό πως ούτε δωρεάν είναι ούτε παιδεία.
Όλα ξεκινούν από τη σωστή παιδεία όμως. Όταν ο εντεκάχρονος μαθητής έχει στόχο να πάρει το ακριβότερο κινητό κι ο δεκατετράχρονος ονειρεύεται μηχανάκι, λογικό δεν είναι ο τριανταπεντάρης να παίρνει δάνειο για πολυτελές τζιπ, δάνειο για μεγάλο σπίτι, κι ένα σωρό άλλα δάνεια; Σήμερα μιλάμε για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όταν μαθητές συλλαμβάνονται για χρήση χασίς, δεν είναι έκπληξη πως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όταν πολλοί μαθητές δε γνωρίζουν να κυκλοφορούν στο δρόμο, είναι φυσιολογική η θλιβερή πρωτιά μας στα τροχαία ατυχήματα. Μήπως η ατιμωρησία κι η αναξιοκρατία που κυριαρχεί γύρω μας ξεκινά απ' τα σχολεία; Όταν ο δεκαεπτάχρονος έφηβος ονειρεύεται σπουδές σε όποιο αντικείμενο τύχει μόνο και μόνο για να απολαύσει τη φοιτητική ζωή δεν πρέπει να ανησυχούμε; Όταν ορισμένοι γονείς σπρώχνουν με το ζόρι τα παιδιά τους στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ακόμα κι αν εκείνα δε θέλουν ή δε μπορούν, τότε δεν είναι έκπληξη η υψηλή ανεργία των νέων επιστημόνων. Ούτε είναι ανεξήγητο πως δε μπορούμε να βρούμε σωστό υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο! Όλα λοιπόν είναι θέμα παιδείας.
Ελάχιστα μόνο χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος: Παρά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, αρκετοί μαθητές δε γνωρίζουν ούτε σωστά νέα ελληνικά. Φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολίες στην έκφραση, κακή ορθογραφία. Παρά το γεγονός ότι διδάσκονται ανώτερα μαθηματικά, κάποιοι απόφοιτοι γυμνασίου δε γνωρίζουν ούτε τις βασικές πράξεις της αριθμητικής. Το βάρος της μαθητικής σάκας είναι αβάσταχτο. Έχετε δει μαθητή στο δρόμο να γέρνει απ' το βάρος; Για τα φροντιστήρια που είναι ένα καθαρά ελληνικό φαινόμενο ας μη μιλήσω καλύτερα... Τι να πει κανείς και για τη συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο... Έχετε δει πόσα σκουπίδια υπάρχουν σε σχολικούς χώρους;
Γιατί όμως όλα αυτά; Ποιος φταίει; Το βέβαιο είναι πως δε φταίνε οι μαθητές. Έτσι έχουν μάθει. Ως εκπαιδευτικός πιστεύω πως γνωρίζω τα πράγματα εκ των έσω. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άπειροι πειραματισμοί στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Οι περισσότερες αλλαγές γίνονται στο εξεταστικό σύστημα (πανελλαδικές εξετάσεις) και στα πανεπιστήμια. Μια σωστή μεταρρύθμιση όμως επιβάλλεται να ξεκινά από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και στη συνέχεια να επεκτείνεται στα γυμνάσια και στα λύκεια.
Τι στόχους πρέπει να έχει το νέο σχολείο; Οι γνώσεις δεν είναι το μόνο σημαντικό, ιδιαίτερα αν μιλάμε για τη στείρα αποστήθιση του σήμερα. Το νέο σχολείο πρέπει να διαπλάθει προσωπικότητες και επομένως να δίνει έμφαση στο ήθος και τη συμπεριφορά, ιδιαίτερα στο δημοτικό. Πρέπει ακόμα να ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Περισσότερη πρακτική εξάσκηση και λιγότερη διάλεξη. Όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα, επιβάλλεται απλούστευση και μείωση της διδακτέας ύλης. Καλύτερα οι μαθητές να διδάσκονται λίγα και καλά τα οποία μπορούν να αφομοιώσουν. Τι άλλο μπορεί να γίνει; Το σχολείο πρέπει ακόμη να αποσυνδεθεί από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Επιβάλλεται επίσης να δοθεί κύρος στο απολυτήριο του σχολείου. Κύρος χρειάζεται και ο σύλλογος διδασκόντων του κάθε σχολείου. Τέλος, είναι φανερό πως πρέπει να αλλάξει και το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά...  

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ. Παλάζη,το άρθρο σας είναι εξαιρετικό. Μακάρι όλοι οι γονείς να σκεφτόντουσαν έτσι, γιατί η παιδεία πρώτα ξεκινάει από την οικογένεια.
    Καλή συνέχεια!!

    Κατερίνα Βερίγκα
    Positive Thinking-Female Code Blog &
    Dream Life Blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Βασίλη και καλορίζικο το νέο μπλογκ!Συμφωνώ απολύτως μαζί σου (συνάδελφος γαρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδέρφισσα ευχαριστώ πολύ! Να μαντέψω; Μήπως είσαι φιλόλογος;

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά πάρα πολύ σωστά τα όσα γράφεις!
    Είναι κάτι που θα έπρεπε να το διάβαζε πολύς κόσμος!
    Συνέχισε όσο μπορείς, πάντα με όρεξη για το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια πολύ μικρή πλην λίγο σημαντική σημείωση:
    Κάτω από τον τίτλο του ιστολογίου σου, αναφέρεις για τις εκλογές που έγιναν και λες για ημερομηνία 5 Μαΐου 2012 ενώ έγιναν μια μέρα μετά, στις 6 Μαΐου 2012.
    Οκ, δεν είναι και τραγικό το λάθος, απλά να, είναι σχεδόν σα τίτλος του ιστολογίου σου και φαίνεται από παντού και πάντα και, όσο να 'ναι, χτυπάει λίγο... άσχημα.

    Το παρόν μήνυμά μου δεν έχει νόημα να δημοσιευθεί τελικά και άρα μπορείς και να το σβήσεις απροβλημάτιστα. Άλλωστε δε σχετίζεται με κάποια σου ανάρτηση.
    Στο έστειλα έτσι καθαρά ως ενημέρωση επειδή είναι αρκετά άμεσος ο τρόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, ήδη το διόρθωσα... Μάλλον μου ξέφυγε λόγω στραβομάρας! Το 5 μοιάζει λιγάκι με το 6!

      Διαγραφή

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!