Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής

Για πολλούς η άνοδος του κόμματος της Χρυσής Αυγής ήταν μεγάλη έκπληξη. Άρχισαν λοιπόν τα όργανα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, αναλύσεις επί αναλύσεων, κ.τ.λ Υπάρχουν τελικά 400.000 Έλληνες όψιμοι νοσταλγοί του Χίτλερ; Νομίζω πως όχι... Γιατί όμως τόσο πολλοί άνθρωποι ταυτίστηκαν με τη Χρυσή Αυγή και τι μηνύματα ήθελαν να περάσουν με τη ψήφο τους;
Μια απλή εξήγηση είναι πως πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας. Αν τα μεγάλα κόμματα τα θαλασσώνουν, παραδοσιακά η ψήφος διαμαρτυρίας πολλών πολιτών ενισχύει τα μικρά κόμματα. Πολίτες που αισθάνονται πως ο χώρος π.χ. της Αριστεράς δεν τους εκφράζει καθόλου, είναι πιθανό να επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πολιτικό σύστημα και την κατάσταση γενικά.
Τι ρόλο έπαιξαν όμως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Απέκλεισαν τελείως τους υποψήφιους της Χρυσής Αυγής όλη την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να μην έχει την ευκαιρία να τους δει, ούτε να καταλάβει ακριβώς τις θέσεις τους. Οι νέοι ψηφοφόροι (18-19 ετών) δε νομίζω να γνωρίζουν ακριβώς τι εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή. Μετά τις εκλογές ξύπνησαν οι δημοσιογράφοι και καλούν τους Χρυσαυγίτες βουλευτές στα κανάλια! Ακόμα και τώρα όμως δε τους καλούν μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων αλλά τους απομονώνουν.
Οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής διαφέρουν κατά πολύ από τους υπόλοιπους πολιτικούς άλλων παρατάξεων. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί τους είτε όχι, είναι προφανές πως έχουν ένα δυναμισμό και υποστηρίζουν τις απόψεις τους με πολύ πάθος. Δίνουν την εντύπωση πως δεν είναι μόνο λόγια αλλά μπορούν να "κάνουν τη δουλίτσα". Ακόμα κι αν αυτή η δουλίτσα είναι να συνοδεύουν τους ηλικιωμένους μέχρι την τράπεζα να πάρουν τη σύνταξή τους. Ο κλασικός τύπος του υποψήφιου με το υφάκι του ξερόλα, τα παχιά λόγια, την ξύλινη γλώσσα και τους πολιτικάντικους ελιγμούς έχει αρχίσει πλέον να κουράζει.
Πέρα βέβαια από όλα αυτά, τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών αλλά και της λαθρομετανάστευσης είναι υπαρκτά. Τα περισσότερα κόμματα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά με γενικολογίες και ευχολόγια. Πολύς κόσμος όμως, ειδικά στην Αθήνα υποφέρει. Κάποιοι δε μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μετά το μεσημέρι. Το κέντρο της Αθήνας έγινε γκέτο. Πολλά μαγαζιά κλείνουν είτε επειδή τους ληστεύουν κάθε τόσο, είτε επειδή δε μπορούν να ανταγωνιστούν τους παράνομους μικροπωλητές. Δεν είναι λοιπόν καθόλου έκπληξη ότι η Χρυσή Αυγή αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά της, ειδικά στην Αθήνα.Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Υπάρχει ένα πραγματικό κενό που θέλει να καλύψει η Χρυσή Αυγή. Τα μηνύματα τα πήραν οι ιθύνοντες;
Το παρακάτω βίντεο είναι το γνωστό "Όλοι όρθιοι!" που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, μετά τις εκλογές.

Πέρα από το παραπάνω βίντεο, θα σας συνιστούσα να κάνετε μια έρευνα στο youtube με τη επωνυμία "Χρυσή Αυγή". Σίγουρα θα εκπλαγείτε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!