Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τι να περιμένουμε στις 18 Ιουνίου;

Η ερώτηση δεν είναι βέβαια μόνο ρητορική. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ουσιαστική. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη. Τα θέματα που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι τόσο σημαντικά που θα επηρεαστούν κι οι μελλοντικές γενιές.
Το πρώτο που περιμένουμε όλοι, είναι βέβαια να σχηματιστεί επιτέλους κυβέρνηση. Ούτε αυτό είναι σίγουρο με τα δεδομένα που υπάρχουν. Νέα αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι καταστροφική. Μόλις σαράντα ημέρες πέρασαν όμως από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση... Πόσο μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα; Αυτοδύναμη κυβέρνηση δε φαίνεται να προκύπτει... Θα μπορέσουν έστω και δύο ή τρία κόμματα να συνεργαστούν μεταξύ τους; Εδώ δε μπόρεσαν ούτε ένα τηλεοπτικό debate να οργανώσουν! Κανένα από τα κόμματα δε φαίνεται να κατάλαβε πλήρως τα μηνύματα των προηγούμενων εκλογών. Όλοι έχουν δίκιο μόνο οι ίδιοι! Για όλους, φταίνε πάντα μόνο οι άλλοι!
Πέρα όμως απ' τη φανερή δυσκολία σχηματισμού (οποιασδήποτε) κυβέρνησης, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στο εσωτερικό. Αν αρχίσουν οι γνωστές φαγωμάρες, καμία κυβέρνηση δε θα αντέξει πάνω από λίγους μήνες. Αν π.χ. οι μισές πολιτικές δυνάμεις αρχίσουν πάλι να τσακώνονται με τις άλλες μισές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν αφήσουν να αλλάξει τίποτα, θα βράσουμε για άλλη μια φορά στο ζουμί μας! Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα πρέπει ακόμα να έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό. Το ιδανικό θα ήταν, ο νέος πρωθυπουργός και το κυβερνητικό του σχήμα να έχει τη στήριξη του 70%-80% του ελληνικού λαού. Το καλύτερο θα ήταν στο νέο κυβερνητικό σχήμα να υπάρχουν προσωπικότητες απ' όλους τους πολιτικούς χώρους. Προσωπικότητες με κύρος τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων. Πολιτικοί αλλά και τεχνοκράτες. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει στη νέα κυβέρνηση να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότερα κόμματα ή τουλάχιστο να δώσουν ψήφο ανοχής όσο το δυνατό περισσότερες παρατάξεις.
Υπομονή λοιπόν! Ας ήμαστε αισιόδοξοι! Έτσι κι αλλιώς σε λίγες μέρες θα ξέρουμε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!