Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Άνοιγμα της Ελλάδας προς στη Ρωσία κι άλλες χώρες

Ως χώρα, ανήκουμε στη δύση. Οι περισσότεροι θα συμφωνούν σε αυτό. Ανήκουμε πλήρως όμως; Επί ίσοις όροις; Ή μήπως, οι δυτικοί φίλοι και σύμμαχοί μας ορισμένες φορές θέλησαν μόνο να μας εκμεταλλευτούν; Ιστορικά αυτό έχει αποδειχθεί αρκετές φορές. Τι έκανε π.χ. το ΝΑΤΟ για την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο; Για να μη πάμε τόσο μακρυά, ας δούμε τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα για να "βοηθήσει" την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Επέβαλλε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή σύμβαση και τελικά η Ελλάδα δανείζεται με υψηλά επιτόκια και με πολύ σκληρούς όρους. Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι κι η απαγόρευση δανεισμού της χώρας μας από άλλο μηχανισμό!
Ελάχιστοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση μας είναι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρέπει όμως σίγουρα να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε θα είναι εύκολο γιατί τα σφάλματά μας ήταν πολύ μεγάλα. Δε μπορούμε όμως να κάνουμε κι αλλιώς. Δε μπορούμε π.χ. τώρα να κοροϊδέψουμε τους Ευρωπαίους για να πάρουμε καμιά επιδοτησούλα...

Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν η Ελλάδα να αναζητήσει κι αλλού φίλους και συμμάχους. Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα. Κι εκείνοι χρειάζονται ένα σύμμαχο στη δύση, αλλά κι εμείς θέλουμε έναν ισχυρό φίλο στην ανατολή. Ήδη στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, οι Ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν την Ελλάδα. Όσο για επενδύσεις, ο αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο θα μπορούσαμε να πάρουμε από τη Ρωσία, υπό προϋποθέσεις. Κάτι βέβαια πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Η κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους μπορεί να είναι π.χ. το πρώτο βήμα. Με δύο μόνο προξενεία σ' αυτή την αχανή χώρα (που μάλιστα είναι κοντά το ένα στο άλλο), οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες! Οι Τούρκοι που εδώ και χρόνια έχουν εφαρμόσει αυτή την πολιτική χωρίς βίζα, έχουν περισσότερο τουρισμό από εμάς, δίχως φυσικά να διαθέτουν τις φυσικές ομορφιές ούτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να χαμηλώσουμε τη φορολογία για τις ρωσικές επιχειρήσεις (ή στις ελληνορωσικές κοινοπραξίες) που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να αυξήσουμε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Το ελαιόλαδο είναι ένα μόνο παράδειγμα -  στη Ρωσία κυκλοφορούν πλήθος ισπανικών λαδιών πολύ μέτριας ποιότητας.
Πέρα βέβαια από τους Ρώσους, μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα και σε άλλες χώρες. Μπορούμε να συνεργαστούμε για επενδύσεις με Αραβικές χώρες, την Κίνα αλλά και άλλες χώρες.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ μαζί σου σε αρκετά θέματα. Ήδη οι Ρώσοι κλείνουν συμφωνίες με την Κίνα, μια νέα υπερδύναμη. Εδώ και χρόνια η δική μας εξωτερική πολιτική και διπλωματία κοιμάται όρθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!