Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Άτοκο εσωτερικό δάνειο (πρόταση Μ. Γλέζου)

Αρκετά πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, είχε καταφερθεί κατά του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρές εκφράσεις. Στην κλασσική δε ερώτηση "Που θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα χωρίς τη δανειακή σύμβαση", είχε κάνει ορισμένες αντιπροτάσεις. Η πιο βασική του πρόταση ήταν η οργάνωση ενός άτοκου εσωτερικού δανείου. Δηλαδή χρηματοδότηση του κράτους από τους ίδιους τους πολίτες.
Μετά τις εκλογές, ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, επανήλθε κάνοντας την πρότασή του αυτή πιο συγκεκριμένη. Δήλωσε δηλαδή ότι για τους πολίτες με εισόδημα 20.000€ και κάτω το δάνειο θα πρέπει να είναι εθελοντικό και το ποσό 100€ κάθε μήνα. Για εκείνους με εισόδημα 20.000€ και άνω το δάνειο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και το ποσό πάλι 100€ κάθε μήνα. Διευκρινίστηκε βέβαια πως το το άτοκο αυτό εσωτερικό δάνειο θα αντικαταστήσει τα διάφορα χαράτσια, έκτακτους φόρους κ.τ.λ. Έγινε βέβαια χαμός! Πολλοί καταφέρθηκαν εναντίον του Μανώλη Γλέζου ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Είτε συμφωνεί κανείς με το άτοκο αυτό εσωτερικό δάνειο, είτε όχι, είναι γεγονός ότι μαγικά δε γίνονται. Ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν. Ομελέτα δε φτιάχνεται χωρίς να σπάσουν αυγά! Χρειάζονται προτάσεις κι εναλλακτικές λύσεις. Όχι μόνο κριτική. Όταν μιλά ένας ογδοντάχρονος που μάλιστα κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, τουλάχιστο πρέπει να τον σεβόμαστε. Μακάρι να υπάρχουν και καλύτερες λύσεις.
Βέβαια κι η συγκεκριμένη αυτή πρόταση για το εσωτερικό δάνειο αξίζει να μελετηθεί. Ενδεχομένως να μπορούν να γίνουν προσαρμογές. Π.χ. κάποιος με εισόδημα 20.000€ το χρόνο δε μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσιος, ιδιαίτερα αν έχει οικογένεια. Μπορεί το δάνειο να εφαρμοστεί και κλιμακωτά, ώστε π.χ. κάποιος με εισόδημα 50.000€ το χρόνο να συνεισφέρει περισσότερο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!