Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και της εκκλησίας

Αναμφίβολα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου της εκκλησιαστικής, είναι ένα σημαντικό βήμα αύξησης των κρατικών εσόδων, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Δε μιλάμε βέβαια για "ξεπούλημα" όσο-όσο! Κάτι τέτοιο μπορεί να έφερνε κάποια προσωρινά έσοδα, αλλά θα απογύμνωνε ουσιαστικά το κράτος. Έτσι κι αλλιώς ξεπούλημα ενός ακινήτου ή οργανισμού (π.χ. ΔΕΗ) μία μόνο φορά μπορεί να γίνει! Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η σε βάθος χρόνου αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, ώστε να υπάρχουν σταθερά έσοδα και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.
Μερικά μόνο παραδείγματα: Τι απέγιναν οι τεράστιες εκτάσεις στο χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού; Φυσικά ερημώνουν... Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά! Κατασκευάζουμε ένα πανάκριβο νέο αεροδρόμιο (το οποίο χρυσοπληρώσαμε αλλά σήμερα κερδίζουν έσοδα οι Γερμανοί) χωρίς καν να σκεφτούμε τι θα γίνει με το παλιό! Πολλές προτάσεις έχουν ακουστεί... Από πίστα αγώνων Φόρμουλα 1 μέχρι εμπορικά κέντρα. Στην πράξη όμως δεν έγινε ούτε το προφανές: Ενοικίαση κάποιων παλιών γραφείων. Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει. Πέρα από λόγια βέβαια!
Τι απέγιναν τα παλιά στρατόπεδα που έκλεισαν πρόσφατα ή τα κτίρια δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν; Μάλλον ερημώνουν τα περισσότερα... Τι θα μπορούσαν να γίνουν; Από μονάδες αγροτουρισμού μέχρι νέα γραφεία. Να μη μιλήσουμε και για τα μικρά νησιά ή βραχονησίδες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πλήθος επενδύσεων.
Πετρέλαιο στο Αιγαίο; Χρυσός στη  Χαλκιδική; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική, αιολική) σε διάφορα σημεία της χώρας; Γιατί όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα να αποτελούν άπιαστα όνειρα τόσα χρόνια τώρα; Διότι δυστυχώς στη χώρα μας κυριαρχεί η γραφειοκρατεία, η ανοργανωσιά κι η ασχετοσύνη.

Όσο για την εκκλησιαστική περιουσία, κι αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί. Ακίνητα, εκτάσεις γης και άλλα πολλά μένουν όπως έχουν πάρα πολλά χρόνια. Μόνο τα μοναστήρια, διαθέτουν τεράστια περιουσία σε ακίνητα αλλά και μετρητά. Το κράτος σε συνεργασία με την εκκλησία, επιβάλλεται αρχικά να καταγράψει την περιουσία αυτή. Προφανώς δε πρέπει οι ηγούμενοι κι οι κληρικοί να γίνονται businessmen! Η εκκλησία πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο. Είναι γεγονός πως στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η εκκλησία βοηθά πολύ κόσμο που έχει ανάγκη. Δεν πρέπει λοιπόν η εκκλησία να στερηθεί την περιουσία της. Είναι όμως κι αυτή υποχρεωμένη να συμβάλλει τόσο στους φόρους όσο και στα υπόλοιπα έσοδα του κράτους.

1 σχόλιο:

  1. Εύστοχες οι επισημάνσεις σου. Η χώρα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, αναδιοργάνωση χρειάζεται, σχέδιο, συνεργασία και δουλειά. Ελπίζω ότι η επόμενη συμμαχική κυβέρνηση θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξει τη θέληση και την αποφασιστικότητα που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Τότε, φυσικά, θα μετρηθεί κι η συνέπεια των λόγων και των προθέσεων του καθενός μας κι όλων μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!