Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μείωση δαπανών του δημοσίου τώρα! Νέα ενημέρωση!

Πολλά χρόνια το ακούμε, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται! Το κράτος μας είναι μεγάλο, δυσκίνητο και προπαντός δαπανηρό. Τις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε, επιβάλλεται επιτέλους να μειωθούν δραστικά τα έξοδα του δημοσίου. Αυτός είναι ένας τρόπος (σίγουρα όχι ο μοναδικός) να βοηθηθεί η οικονομία.
Μια γενναία περικοπή ή και πάγωμα στους εξοπλισμούς και τις αμυντικές δαπάνες είναι οπωσδήποτε μια καλή αρχή. Δε μας χρειάζονται πια πανάκριβα υποβρύχια που δε τα έχουμε παραλάβει καν ή δε λειτουργούν... Ενδεχομένως να χρειάζεται κι ένα γενναίο ψαλίδι στα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ίσως στενοχωρήσω τους φίλους στρατιωτικούς, όμως είναι απαραίτητο να πληρώνονται π.χ. οι φοιτητές της σχολής Ευελπίδων; Με την ίδια λογική δε θα έπρεπε να πληρώνονται κι οι φοιτητές της Ιατρικής ή των άλλων σχολών; Να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι προκατειλημμένος. Άλλωστε μένω στην παραμεθόριο και προσωπικά υπηρέτησα 18 μήνες. Αν λοιπόν είναι απαραίτητο για εθνικούς λόγους να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 12 μήνες που είναι σήμερα π.χ. στους 15, γιατί όχι; Αρκεί βέβαια να γίνει μια πραγματική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και η θητεία να είναι πραγματική κι όχι χασομέρι!
Επίσης, ένας γενικός ορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Ένα μόνο παράδειγμα είναι αρκετό. Η φετινή σχολική χρονιά είναι γνωστό πως ξεκίνησε χωρίς βιβλία. Μήπως αυτό σήμαινε λιγότερες δαπάνες; Όχι βέβαια! Για 2-4 μήνες τα σχολεία λειτουργούσαν με φωτοτυπίες. Αναστέναξαν τα φωτοτυπικά μηχανήματα, με το ανάλογο κόστος βέβαια. Προσθέστε σ' αυτό το κόστος τη δαπάνη για τα χιλιάδες DVD (ένα για κάθε μαθητή) που περιείχαν τα "ηλεκτρονικά βιβλία". Ρωτήστε κάποιο μαθητή, αν ποτέ χρησιμοποίησε αυτό το DVD έστω μια φορά! Δε τελειώνουμε εδώ όμως. Πρέπει να προσθέσουμε και το κανονικό κόστος των βιβλίων που έστω και καθυστερημένα έφτασαν στα σχολεία. Σε άλλες χώρες, πλουσιότερες μάλιστα της Ελλάδας, τα βιβλία επιστρέφονται από τους μαθητές και επαναχρησιμοποιούνται. Εξυπακούεται πως ο ορθολογισμός των δαπανών αφορά κάθε δημόσια υπηρεσία.
Εκτός των άλλων νομίζω πως απαιτείται μια γενναία μείωση μισθών βουλευτών, υπουργών, συμβούλων υπουργείων, κ.ο.κ. Πιθανόν να ακούσατε πως η νέα βουλή θα λειτουργήσει μόνο μια μέρα και μετά θα διαλυθεί πάλι για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Ε, γι' αυτή τη μία μέρα, οι νέοι βουλευτές θα πληρωθούν 6.500€ ο καθένας! Μιλάμε για σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ δαπάνη!
Δε συζητάμε βέβαια για τις συντάξεις πεθαμένων, δήθεν τυφλών ή μαϊμού αναπήρων... Δε νομίζετε πως πρέπει να κοπούν αμέσως; Και να αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει;
Ίσως ακούσατε ακόμα πως τα ενοίκια για τα πολλά και διάσπαρτα κτίρια που νοικιάζει π.χ. το υπουργείο περιβάλλοντος απαιτούνται 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Τη στιγμή που το δημόσιο κατέχει αρκετά μεγάλη ακίνητη περιουσία!
Φίλοι και φίλες δεν έχω πρόθεση να στοχοποιήσω κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Είναι όμως φανερό πως αλλαγές δε γίνονται αν τα αφήσουμε όλα ίδια...



Άλλες προτάσεις υπάρχουν; Τι λέτε;

4 σχόλια:

  1. καλό μεσημέρι και καλή αρχή στο νέο μπλοκ
    μόλις έγινα και επίσημα μέλος (γραφτηκα στο αναγνωστες)
    μακαρι να βγει κατι θετικο για την ΕΛΛΑΔΑ μεσα απο αυτη τη προσπαθεια (εννοω με την ανταλλαγη αποψεων και τη γνωμη του καθε αναγνωστη εδω μεσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή αρχή σου εύχομαι και από αυτή τη γωνιά Βασίλη. προσοχή στη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, θα συμπλήρωνα μόνο στο κείμενό σου.καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Ειλικρινά δεν είχα πρόθεση να στοχοποιήσω κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Απλά ήθελα να αναφέρω κάποια παραδείγματα για να αποφύγω τις γενικολογίες και τις θεωρητικολογίες. Εξάλλου αλλαγές δε γίνονται αν όλα μείνουν άθικτα... Πάντως το σχόλιό σου ήταν αφορμή να εμπλουτίσω περισσότερο τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Και πάλι ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Σχολιάστε με ελεύθερα! Η γνώμη σας μετράει!